Agility en rolig sport för både små och stora hundar
Agility är en sport för hundar i alla olika storlekar från en extra small (XS), exempelvis yorkshireterrier, till och med en extra large (XL) som till exempel irländsk varghund. I agility är det viktigt med kommunikation såväl som ett fint samarbete mellan husse eller matte och hunden. Det är också jätteviktigt att hunden tycker att det är roligt och att den får chans att vänja sig vid de olika hindren samt övervinna sina eventuella rädslor. Sporten är explosiv och snabb och kräver samtidigt precision. Många som tävlar i agility använder kommandon och ord som representerar de olika hindren för att signalera till sin hund vilket som är nästa hinder. Man kan även med fördel använda klickers i träningen. På träning är det fullt tillåtet att använda godis och leksak som motivation men på tävling får inte hunden något godis förrän matte samt vovve gått av planen. Leksak är tillåtet att ge sin hund efter målgången som belöning men får inte visas eller på något sätt användas under tävlingsmomentet.
Duktiga agilityhundar
Det finns vissa raser som är vanligare än andra inom sporten, border collie och shetland sheepdog är två av de vanligaste raserna som syns på tävlingsplanen. Självklart finns det representanter från många andra olika raser och blandraser såsom exempelvis borderterrier, chihuahua, golden retriver, cockerpoo, irländsk varghund, yorkshireterrier men även raser som mops samt west highland white terrier.
Agilityhinder
En aspekt som gör agilityn så rolig men också utmanande är mängden av olika typer av hinder. Några vanliga hinder som finns i agility är hopphinder, olika typer av tunnlar, A-hinder, slalom, balansbom och däck. Det finns olika utmaningar med de olika hindren. För hopphindren är det viktigt att komma rätt in mot hindret och inte ta det från fel håll, vilket innebär att kommunikationen mellan husse/matte samt vovve är extremt viktig. Tunnlarna kan för vissa hundar vara otäcka i början på grund av dess längd och att det ofta är mörkt inne i dem medan andra vovvar bara tycker att det är roligt. A- hinder är ett högt hinder vilket hunden ska springa uppför och sedan nedför på andra sidan.Det är viktigt att hunden är frisk och har bra höfter, rygg, och knäleder om den ska träna och tävla i agility, eftersom de olika hindren belastar kroppen. A-hindret innebär en belastning på bland annat knän och höfter. Dessutom är det många hoppmoment vilka innebär en påfrestning på kroppen som gör att det är viktigt att hunden har en frisk kropp och inte har problem med exempelvis sin rygg. Däremot är agility en sport som hundar kan hålla på med länge. En frisk, äldre hund kan utan problem både träna och tävla i agility.
Kurser och klasser
Om du är intresserad av att testa på agility finns det kurser runt om i Sverige från nybörjare- till avancerad nivå. Agility tävlas från ”blåbärsklass” där inte alla hinder ingår, till klass III som är den mest avancerade nivån. Det är hundens storlek som påverkar vilken storleksklass den tävlar i. Det finns fem olika storleksklasser i Sverige vilka sträcker sig från de allra minsta hundarna i XS till de allra största hundarna i XL.
Varje år arrangeras svenska mästerskapen (SM) i agility där de mest framgångsrika ekipagen är med och tävlar om att bli svensk mästare. Tävlingar i agility arrangeras både inne och ute beroende på årstid runtom i hela landet.
Här kan du läsa mer och hitta tävlingar inom agility runt om i landet: