Är det dags för din katt att ta semester?

Sommaren är underbar för både två- och fyrbenta livsnjutare. Att få spendera mycket tid utomhus under semestern är fantastiskt men med det kommer även en period där en ökning av katter med bölder kommer in till djursjukhus och djurkliniker runtom landet.

Petson

”Ett av de problem som ökar markant för våra katter på sommaren är bölder. En av anledningarna till det är att när katter släpps ut på sommarlov i ett för dem nytt territorium, helt plötsligt får tampas med ortens andra katter som redan har satt sina revir och som kanske inte alltid uppskattar att dela sitt revir med en annan för dem okänd katt, är slagsmål, katterna emellan ett faktum”, säger Sofia Müller, chefsveterinär Petson.

Tecken på att din katt kan ha varit i slagsmål:

• Plötslig hälta eller tecken på smärta (smärtan kan försvinna eller minska tydligt efter någon dag för att sedan komma tillbaka 3-5 dagar senare).

• Kanske finns där ett mindre ingångshål, observera dock att ett sådant inte alltid syns för blotta ögat.

• En böld uppstår oftast 3–5 dagar efter slagsmålet och katten blir då mer smärtpåverkad, en svullnad kan finnas i huden, i andra fall så spricker bölden och då kommer var fram ur såret.

Detta gör du om din katt har fått en böld:

• Har en svullnad uppstått? Känn på svullnaden. Är den mjuk eller hård? En mjuk svullnad kan vara en ”mogen” böld som snart kan komma att spricka upp. Det innebär att varet kommer ut varpå katten oftast blir mindre besvärad.

• Har bölden spruckit? Sätt gärna på din katt en krage så att den inte tvättar och slickar på sitt sår. Det ökar nämligen risken för komplikationer i form av infektioner. Tvätta såret med koksaltlösning eller vatten. Det går även bra att duscha av såret om din katt föredrar det. Det är väldigt bra om du kan raka/klippa en pälsfri zon på ca 1–2 cm runt såret. Då är det lättare att hålla såret rent och du kan se att såret läker som det ska. Målet är att såret ska läka inifrån och ut. Det innebär att underliggande vävnad ska läka innan såret växer igen. Läker huden igen först så finns det en risk för att en ny böld uppstår och då är vi tillbaka på ruta ett, eventuellt tom med ett sämre utgångsläge än innan.

• Har din katt väldigt ont utan att det går över? Då bör du låta en veterinär undersöka din katt. Ibland kan man ”mota olle i grind” genom att sätta in en behandling som minskar smärtan och ibland även undvika att en böld uppstår. Dessutom måste andra orsaker till ihållande smärta uteslutas

Hoppas att ni alla, både tvåbenta och fyrbenta vänner, får en riktigt trevlig semester!