Nelson är en 3-årig jaktlabrador. Han är mycket aktiv, älskar alla människor och gillar att springa ute i naturen. Husse och matte var på semester i Italien och hade en vän som hundpassare. Det var en sommarkväll, en fredag, och Saga och Nelson var ute på promenad. Plötsligt ryckte Nelson till, Saga tittade efter vad det var som skrämt Nelson och såg en huggorm som slingrade sig över grusvägen. Nelson var inte nämnbart påverkad, just då trodde Saga att Nelson bara blivit skrämd av ormen. När de kom hem efter en liten stund såg dock Saga att det såg ut som om Nelson fått en liten svullnad på ena bakbenet. Hon ringde veterinären som sa att man kunde vänta lite för att se om och hur det eventuellt skulle påverka Nelson. Saga som kände sig obekväm ringde ytterligare en veterinär som sa att de skulle åka in med en gång. Saga hittade en veterinärklinik på Västkusten som hade öppet till 21.00. Saga ringde efter hjälp då hon visste att man ska försöka ha hunden så still som möjligt om det var ett ormbett. Nelson väger ca 30 kg och det var väldigt svårt att lyfta honom och få in honom i bilen men med hjälp av en stor, stark och snäll vän gick det så småningom och Saga och ytterligare en vän (jag) åkte i väg i ilfart till kliniken. Nelson ville absolut inte lägga sig ner i bilen och han darrade i hela kroppen. Han verkade må allt sämre och sämre. Saga satt i baksätet och klappade och höll om Nelson. Resan till veterinärkliniken tog cirka 30 minuter. Väl där kom veterinären och hjälpte till med att bära in Nelson som inte ville röra sig ur fläcken. Veterinären frågade genast om vi hade försäkring, vilket belopp vi hade försäkrat och om vi visste vad som fanns kvar i ersättning det här året. Eftersom matte och husse fanns utomlands och inte gick att få tag på kunde vi inte svara på alla frågor direkt. Veterinären sa med en gång att det här kommer gå på minst 20 000 kronor! Vi häpnade och såg frågande på varandra Saga och jag. Jag minns att jag tänkte på hur mycket pengar jag hade på kontot och detsamma gjorde Saga. I den här stunden fanns det inga alternativ annat än att säga till veterinären att göra allt som behövdes för att rädda Nelson. Serum och dropp sattes in. Blodprov togs och så småningom efter flera timmar kunde vi åka hem igen. Nelson var fortfarande väldigt påverkad. Vi vakade hela natten och Nelson vägrade fortfarande att ligga ner. Trots att han var så trött stod han upp i över ett dygn. Det gick inte att få honom att lägga sig ner. Det tog cirka 3 dygn innan Nelson piggnade till och ytterligare dagar innan Nelson var sig lik igen. Efter en dryg vecka och efter att ha varit i stillhet inomhus blev Nelson allt bättre. Svullnaden på benet hade gått från att vara lika stor som en tennisboll över en stor yta (se bilden, nedan) till att knappt synas alls.
Veterinär, Sofias tips om din hund eller katt blir ormbiten:
1. Se till att ditt djur inte rör på sig mer än nödvändigt. Giftet sprids snabbare när djuret är i rörelse.
2. Vanligaste stället att bli biten på som hund eller katt är i nosen eller i benet. Tvärtemot vad man kanske tror är det vanligtvis mer allvarligt att bli biten i benet. Därför ska djuret hållas så stilla som möjligt då rörelser som att gå gör att giftet snabbare cirkulerar i blodet.
3. Bär din hund eller katt i den mån det är möjligt. Större hundar kan med fördel bäras över axeln.
4. Katter klarar många gånger ormbett bättre än hundar, ha dock i åtanke att både katter och hundar kan bli livshotande sjuka efter ett ormbett.
5. Ta kontakt med veterinär för rådgivning!
Bra tips att ta med sig inför akuta situationer med ditt djur!
1. Ta reda på var närmaste djurklinik ligger och ha kontaktuppgifter tillgängliga.
2. Det kan vara bra att även ha digitala vårdgivares kontaktuppgifter tillgängliga. De kan råda dig om du ska åka in eller inte samt hjälpa till med närmaste klinik (och om de har jouröppet).
3. Ha försäkringsbrev tillgängligt (även för hundpassarna) och gärna information om resterande ersättningsbelopp under försäkringsåret.
Kostnad för djursjukvård av Nelsons ormbett (juni 2023)
· Behandlingen av ormbettet på djurkliniken kostade totalt 20 000 kronor.
· Nelsons matte och husse betalar 5 465 kronor (självrisker, fast och rörlig).
· Försäkringen ersatte resterande belopp på 14 535 kronor.
Om du vill se vad din försäkring skulle kosta på Petson klicka HÄR
PS. Nelson blev helt frisk, kry och återställd men han var medtagen i flera dygn och fick passas noga hemma. Han behövde aldrig vårdas över natt på klinik.