Ett gissel för många av våra katter

TR eller Tandresorption är vanligt på både tama och vilda katter och kan ge upphov till kraftig smärta, skadad munslemhinna, nedbrytning och förlust av tänder. Det är ännu oklart varför TR uppstår men teorier finns om att det kan finnas en immunmedierad bakgrund, infektiösa orsaker eller obalans i kalciumbalansen.

Sofia Müller chefsveterinär Petson

Som djurägare och veterinär kan man misstänka TR om katten plötsligt ändrar sitt ätbeteende, kanske flyttar den runt maten i munnen och helt plötsligt bara tuggar på ena sida av munnen? Kanske vill katten inte längre äta sitt torrfoder utan bara mjukmat? Andra tecken kan vara att din katt börjar att äta men plötsligt ryggar tillbaka och tappar aptiten. Ibland saliverar den och kanske luktar det illa ur munnen.

Ser ni något av detta på er katt är mitt råd att ni tittar och undersöker er katt i munnen. Ser munslemhinnan likadan ut överallt? Finns det områden som är mer mörkt rosa/röda? Vid TR så kan det uppstå lesioner, dvs skador i tanden, precis ovanför tandköttskanten. Det är väldigt smärtsamt och kroppen, som är en sinnrik konstruktion, reagerar då på detta genom att låta tandköttet växa upp som ett slags plåster över tandskadan. Tandköttet är ofta mer rött och lättblödande jämfört med friskt tandkött. Ses detta bör TR misstänkas och veterinär kontaktas.

Vad gör vi då om TR misstänks?

Ja, det första är den kliniska undersökningen och där kan man många gånger bli styrkt i sin misstanke, men för att verkligen veta vad som hänt, så behöver katten undersökas med tandröntgen. Det är via röntgen man ställer diagnosen och många gånger syns dessvärre inget alls i munnen vid den kliniska undersökningen utan endast på röntgenbilderna.

Hur behandlas TR?

Behandlingen går ut på att de drabbade tänderna opereras bort. Har en katt drabbats av TR en gång så är det viktigt att regelbundet undersöka katten hos veterinär. Det är inte ovanligt att fler tänder drabbas och vi vissa fall kan alla tänder behövas opereras bort på sikt.