Foder – när byter man?
Kanske fick du med dig ett valpfoder av uppfödaren när du fick hem din valp, kanske har du själv bytt under det gångna året till ett annat foder. Nu börjar det bli dags för nästa foderbyte, att gå från valpfoder till ett vuxenfoder. När ska man då byta? Det brukar vara lagom att byta när hunden blivit 1 år, för vissa större raser är det klokt att byta lite senare vid 1,5 års ålder. Generellt kan man säga att hunden ska ha vuxit klart innan du byter till ett vuxenfoder.
Vilket foder ska man då välja?
Kanske har du redan ett foder som din hund tycker om och som ni båda trivs väldigt bra med. Då kan det vara klokt att byta till ett likvärdigt foder av samma sort som är till vuxna hundar istället. Har du en väldigt matglad hund? Då är det bra att välja ett foder med lägre energiinnehåll. Då kan din hund äta lite mer utan att gå upp för mycket i vikt.
Kastration – ska man göra det?
En annan vanlig fråga som brukar dyka upp när hundarna börjar bli vuxna gäller kastration. Ska man låta kastrera sin hund? Finns det några risker? Är det alltid bra? Här finns det inget enkelt svar. Det viktiga är att man själv funderar på varför man vill göra det. Vad det gäller tikar så finns det ett par tydliga fördelar. Kastrerar man sin tik i unga år så minskar risken att drabbas av juvertumörer tydligt. Det gör också att livmoderrelaterade problem, som är vanligt på tik, i princip helt försvinner (lite beroende på operationsteknik). Är det då helt riskfritt att kastrera sin tik? Nej, det är det inte. Förutom själva sövningsrisken (låg) så utvecklar vissa tikar som kastrerats inkontinens. Det går ofta att behandla medicinskt men blir då en livslång behandling. Tikarna kan även få en annorlunda mer ullig päls och de går lättare upp i vikt.
Kastration av hanhundar är ett något mer okomplicerat ingrepp jämfört med kastration av tik men är inte heller helt riskfritt. Även hanarna går lättare upp i vikt och kan behöva en justerad kost med lägre kaloriinnehåll. Fördelarna med kastration av hanhund är att de, för det mesta, blir mycket mindre intresserade av tikar och risken att drabbas av prostatainflammation minskar. Viktigt att tänka på är att en osäker hanhund dessvärre ofta kan bli mer osäker och instabil efter en kastration.
Vill du testa hur din hanhund skulle bete sig som kastrerad? Då kan du prova kemisk kastration. Det är ett litet chip som sätts under huden och som har en effekt på 6 mån alt 12 mån. Då får du en möjlighet att se hur just din hanhund reagerar vid en kastration.
Hos Petson erbjuder vi även noga utvalda foder varumärken till bra priser. Klicka HÄR för att se och läsa mer om foder.