En kattunge 0–6 månader gammal kan jämföras med 0–10 års ålder för en människa. I den åldern utvecklas din katt varje vecka, busar mycket och det är viktigt att visa kärlek men även uppfostra din katt i denna period. Kattens anknytning till människor utvecklas särskilt starkt i denna fas. Mellan 7 månader till 2 års ålder kan en katt kallas för junior, vilket motsvarar 12-24 års ålder för en människa. Under denna period är katten fortfarande lekfull och busig men mer självständig än tidigare och kan testa gränser extra mycket. Din katt blir också könsmogen under denna period.
En katt som är 3–6 år gammal kan sägas motsvara en ålder på 28–40 år för en människa och katten kan anses därmed ha blivit vuxen. Det är viktigt att hålla koll på kattens munhälsa då tandproblem är vanligt hos katter och kan börja komma i denna period i livet. Tandproblem kan dock även uppstå ännu tidigare i katters liv. Medelåldern inträder vid 7 års ålder för en katt och pågår till och med 10 års ålder. Kattens ålder i denna period motsvarar 44–56 år för en människa. Det kan vara svårt att uppskatta en katts ålder baserat på dennes utseende eller beteende eftersom de kan likna en yngre katts. Från och med denna ålder ökar dock riskerna för olika hälsorelaterade sjukdomar såsom tumörsjukdomar med mera.
Seniortiden för en katt börjar vid cirka 11 års ålder. En katt som är mellan 11–14 år kan anses motsvara en människas ålder på 60 till 72 år. Vid den här ålder blir många katter lugnare och de katter som delvis är ute vill ofta gärna hålla sig närmre sitt hem än tidigare. Risken för att en katt drabbas av olika åldersrelaterade sjukdomar ökar. Dessutom ökar risken för fetma vilket i förlängningen kan leda till diabetes hos katten, varvid det är viktigt att ha lite extra koll på vilket foder och dess mängd som katten får. Om din katt får ett ändrat beteende är det viktigt att ha särskild uppsikt eftersom detta kan vara ett tecken på sjukdom. Från och med 15 års ålder kan en katt anses vara supersenior. Kattens ålder i denna period motsvarar 76 år och äldre hos en människa. I denna fas i livet brukar katterna sova mer än tidigare och har oftast vissa ålderskrämpor men är självfallet samma fina familjemedlem. Om din katt är supersenior är det ytterst viktigt att vara uppmärksam på om kattens beteende ändras. Dessutom kan det vara bra att gå på årliga regelbundna hälsoundersökningar för att hålla koll på kattens allmänna hälsotillstånd. Katters ämnesomsättning ändras med åldern och foder kan behövas anpassas utifrån detta. Med stigande ålder ökar risken för njurproblem och ett vanligt symptom på detta är viktnedgång. En väl omhändertagen katt som får behålla hälsan kan leva ett gott liv länge, vissa katter blir över 20 år gamla.
Källor:
https://www.anicura.se/for-djuragare/katt/fakta-och-rad/kattens-alder-och-livsstadier-fran-kattunge-till-senior/
https://www.purina.se/artiklar/katter/senior/ta-hand-om/kattens-alder-i-manniskoar