Nu är det hög tid att förbereda jakthundarna!

Jakten står snart för dörren och det är dags att förbereda de riktiga jägarna; hundarna! Jakthundar är fantastiska – och drivs av starka instinkter – det ställer speciella krav på dig som hundförare! Som alltid är förebyggande insatser och aktsamhet att föredra. Här ger vi några råd som hjälper dig att förbereda din jaktkamrat och ge den de bästa förutsättningarna för att prestera på topp när det gäller.

Petson

  1. Påbörja träningen i tid.
    Jakt är fysiskt mycket utmanande och instinkts drivna hundar känner sällan sina egna begränsningar. Det är därför viktigt att träna systematiskt i god tid innan jakten startar. Träning med cykel, löpning i lina och sele är exempel på konditionsträning som ska ske innan man kan släppa hundarna på riktig jaktträning.
  2. Tassarna-tassarna-tassarna.
    Tassarna måste härdas för att tåla all löpning. Använd gärna tassalva, håll noga koll på hur tassarna mår efter fysisk aktivitet och använd gärna tassockor både under träning och jakt, särskilt när det är torrt ute eller vid träning med cykel och grus. Tassockor kan också användas som bandage vid skada och hör även hemma i första hjälpen-kitet.
  3. Tillräckligt med kalorier.
    Jakt är mycket energikrävande för hundarna. Forskning visar att kaloritätt, lättsmält foder som ges varannan timme under aktiviteten ger bäst prestation. Många foderleverantörer tillhandahåller foder för aktiva hundar som fungerar bra – använd gärna våtfoder. Valpfoder för små hundar är också ett lämpligt alternativ med hög energi. Kom ihåg att din egen medhavda smörgås inte är ett bra alternativ för hundarna – mycket kolhydrater och stor volym ger inte rätt förutsättningar för ett hårt fysiskt arbete.
  4. Vatten.
    Kom ihåg att erbjuda vatten kontinuerligt under dagen – hundarna dricker många gånger inte tillräckligt mycket av sig själva. Många hundägare lär sina hundar att dricka från sprutflaska eller ger vatten med lite foder i för att öka intaget.
  5. Första hjälpen – var förberedd.
    Jakthundarna utsätts för ökade risker och det är viktigt att vara förberedd. Ta gärna en första hjälpen-kurs för hund, ha med ett första hjälpen-kit med elastisk binda, kompresser, tejp, tassockor och desinfektionsvätska för hunden – och glöm inte telefonnumret till jourhavande veterinär i din närhet om det skulle behövas.
  6. Försäkring. Det bör man ha, läs mer här, vi tål att jämföras.

Behöver du foder? Tassa in på Petsons webbshop här!