Skillnaden mellan liv och död? Rädda liv på både hundar och katter.

Den 14 juni varje år infaller den internationella blodgivardagen. Att människor lämnar blod vet de flesta men att även hundar och katter lämnar blod är det färre som vet. Hundar runt om Sverige uppmärksammas och hyllas för sin livsviktiga insats inför denna dag. Varför är då dessa blodgivare så viktiga för djursjukvården? En blodtransfusion kan vara skillnaden mellan liv och död för patienten.

Petson

När behövs en blodtransfusion?

Inom djursjukvården används blodprodukter endast i akuta fall eller nödlägen. Vilken blodprodukt som används beror på vad hunden eller katten lider av. De djur som behandlas för anemi (blodbrist), stora blodförluster vid exempelvis trafikskador eller andra tillstånd då syretillförseln till vävnaderna är nedsatt får vanligtvis röda blodkroppar. Tillstånd där plasma används är bland annat brännskador, förgiftningar samt vid behandling av koagulationsrubbningar som exempelvis vid råttgiftsförgiftning eller leversjukdom.

När det otänkbara händer

En dag i mars i år kom 11-åriga taxen Soda in akut till veterinären. Efter ett ultraljud och blodprover visade det sig att Soda hade fått livmoderinflammation, en allvarlig sjukdom som i värsta fel kan leda till döden om inte den sjuka livmodern opereras bort. Soda opererades samma dag. Livmodern såväl som äggstockarna avlägsnades. Eftersom Soda även hade kraftig anemi(blodbrist) fick hon en blodtransfusion🩸innan operationen påbörjades. Operationen gick bra och Soda återhämtade sig fint tack vare snabbt agerande och den goda vård hon fick på djursjukhuset och kunde åka hem redan dagen därpå.

Detta fall belyser verkligen vilken livsviktig uppgift de hundar och katter som ger blod har. Utan det blod som Soda fick är det inte säkert att hon hade klarat operationen så bra. Soda är nu sig själv igen, lika aktiv och glad som vanligt.

Vad krävs för att din hund ska kunna ge blod?

-         Din hund måste vara helt frisk

-         Lugnt temperament, de ska heller inte tycka att det är jobbigt att gå till veterinären

-         Väga minst 27 kg, utan att vara överviktig

-         Inte vara äldre än 1–3 år gammal vid start

-         Tikar får inte ha varit dräktiga eller planeras att användas i avel

-         En blodgivande hund får inte ha varit utomlands

 

Vad krävs för att din katt ska kunna ge blod?

-         Din katt måste vara helt frisk

-         Lugnt temperament, de ska heller inte tycka att det är jobbigt att gå till veterinären

-         Katten ska vara innekatt

-         Väga minst 5 kg, utan att vara överviktig

-         Inte vara äldre än 1 – 4 år gammal vid start

-         Honor får inte ha varit dräktiga eller planeras att användas i avel

-         En blodgivande katt får inte ha varit utomlands

 

Petson vill dagen till ära uppmärksamma och hylla de hundar och katter som regelbundet lämnar blod och som därmed räddar livet på svårt sjuka och skadade hundar och katter – ni är sanna hjältar!