1. Klipp och rensa tassarna
Lång päls mellan trampdynorna kan samla på sig snö och is, vilket kan orsaka obehag och till och med smärtsamma sprickor. Klipp bort överflödig päls mellan trampdynorna för att förhindra att is bildas och håll klorna kortklippta.
2. Smörj trampdynorna
Kyla och väta kan göra trampdynorna torra och spruckna. Smörj in dem med tassalva eller en fet hudkräm för att skydda dem mot uttorkning och irritation. Det finns speciella tassalvor som fungerar som en skyddande barriär mot snö och is.
3. Använd hundskor vid behov
Om din hund är extra känslig för kyla eller om ni ska vistas länge i snö och is kan hundskor eller tossor vara en bra investering. De skyddar mot kyla, vass is och vägsalt som kan irritera trampdynorna.
4. Skölj av tassarna efter promenaden
Vägsalt och kemikalier som används för att smälta is kan vara skadliga för hundens tassar. Skölj av tassarna med ljummet vatten efter varje promenad och torka dem noggrant för att förhindra irritation och sprickor.
5. Håll koll på sprickor och sår
Inspektera din hunds tassar regelbundet för att upptäcka eventuella sprickor, sår eller svullnader. Om du ser några avvikelser, rengör området och applicera en läkande salva. Vid allvarliga skador bör du kontakta veterinär.
6. Ge din hund en bra uppvärmning
Precis som vi behöver värma upp inför fysisk aktivitet gäller detsamma för hundar. Låt din hund gå en kort promenad innan ni börjar springa eller leka intensivt i snön för att undvika skador.
7. Var uppmärksam på förfrysning
Om din hund lyfter på tassarna ofta, vägrar att gå eller visar tecken på obehag, kan det vara ett tecken på att tassarna blivit för kalla. Se till att pausa och värma upp tassarna om det behövs.
8. Låt hunden vila
Efter en dag fylld med aktiviteter i snön behöver din hund vila och återhämta sig. Se till att den har en varm och torr plats att vila på och ge den möjlighet att slappna av.