Det gäller att tänka till och känna till riskerna med att ha en hund ute i solen och inte minst i varma bilar. Vad är egentligen värmeslag och vad gör man om det händer?
Normaltemperatur hund
En hunds temperatur ligger normalt på 37,9 till 38,8 grader. När tempen går över 40–41 grader så betraktas det som värmeslag. Detta kan uppstå exempelvis om hunden befinner sig i en varm bil alternativt befinner sig utomhus i gassande solsken.
Det finns sannolikt en och annan djurägare som lite snabbt ska utföra ett ärende och lämnar hunden en kort stund i bilen med nervevade rutor. Är det ok?
Nej! Det är det inte. Studier har visat att bilrutor som vevats ner 4–5 cm inte signifikant minskar värmen i bilen. 80% av värmen som utvecklas i bilen gör det dessutom de första 30 minuterna. Det innebär att det där snabba ärendet relativt omgående kan utvecklas till en livsfarlig situation för din hund.
Kan man lämna bilen i skuggan utan att det blir för varmt?
Nej, det kan man inte! Även i skuggan stiger värmen allt för fort och utvecklas snabbt till en livsfarlig situation för din hund! Man ska också vara medveten om att solen rör sig vilket innebär att den där skuggiga platsen på vilken du parkerade bilen på helt plötsligt kan ligga i gassande solsken och därmed snabbt bli en dödsfälla.
Vem drabbas av värmeslag?
Alla hundar kan drabbas men vissa hundar drabbas lättare än andra. Hundar kan inte svettas på samma sätt som vi människor. Hundens viktigaste sätt att göra sig av med överskottsvärme är genom hässjning. Brachycephala hundraser (korta nosar och trånga luftvägar) har en anatomi som gör hässjningen mindre effektiv och värme och ihärdig hässjning bidrar dessvärre även till att göra luftvägarna ännu trängre. Överviktiga hundar och storvuxna raser löper även dem en ökad risk att drabbas av värmeslag.
Symptom på värmeslag
Hur vet jag om en hund har drabbats av värmeslag? Det första tecknet är att hunden är tydligt stressad och hässjar häftigt. Ett mer handfast symptom är att kroppstemperaturen stiger. Det tillkommer sedan symptom alltefter att kroppstemperaturen stiger. Och det går fort.
- Hässjar
- Temperatur över 41 grader
- Blödningar i huden
- Blodig kräkning och diarré
- Kramper
- Massiv organsvikt
- Död
Vad kan jag göra akut?
Vad gör man då om det otänkbara händer? Här kommer några handfasta tips som vi alla kan utföra:
- Ta hand om hunden direkt! Ditt omedelbara handlande gör oerhört stor skillnad och kan vara skillnaden mellan liv och död för den drabbade hunden!
- Kyl hunden omedelbart med svalt (ej iskallt)vatten, gärna ca 15 grader
- Håll koll på hundens kroppstemperatur. Optimalt så slutar du att kyla hunden vid 39 grader. Slutar du vid 38 grader finns det en risk att hunden i stället blir undertempererad.
- Erbjud vatten om den vill/kan dricka.
- Åk till veterinären! Det optimala är att åka i en sval bil med fläktarna på för fullt. En person kör och en person tar hand om den drabbade hunden.